Az Adamo Katángkórófű a máj- és epebetegségek, valamint a sárgaság kiváló házi szere. Teájának kúraszerű fogyasztása segíti az epekövek oldását.
Cukorbetegek teakeverékének is fontos alapanyaga. Keserűanyag-tartalma révén gyomorerősítő, emésztést serkentő.
A katángkóró minden része gyógyító hatású, bár a legtöbb hatóanyag a gyökerében van. Legfontosabb hatóanyagai a cser- és keserűanyagok.
A cseranyagok csökkentik a nyálkahártyán megtelepedett kórokozó baktériumok szaporodását azáltal, hogy vékony réteggel vonják be a nyálkahártyát.
A keserűanyagok pedig serkentőleg hatnak az emészőnedvek termelődésére.
A katángból főzött tea étvágyserkentő, gyomorerősítő ital. Fokozza a máj és az epe elválasztását. Eloszlatja a teltségérzetet, a puffadást. Epehajtó teakeverékek egyik fő összetevője, de önmagában is hatékony epebántalmak, különösen epekövesség esetén. Epehajtó teakeverékekben jól kiegészíthető cickafark, gyermekláncfű, borsmenta, csalán, apróbojtorján füvekkel.
Külsőleg gyulladt, pattanásos bőr kezelésére is alkalmazható.
A katángtea elkészítése:
1 csésze hideg vízzel önts le egy púpozott evőkanál füvet, forrald fel és hagyd még 2-3 percig főni.
Ezután szűrd le. Naponta 2-3 csészével fogyasztható. Nagyon keserű, de ha lehet ne édesítsd.
Ha másképpen nem tudod meginni, mézet adj hozzá.