Összetevők: kókuszliszt*
A kókuszdió a kókuszpálma termése, amely akár harminc méter magasra is megnőhet. A növény eredete nem teljesen tisztázott, de valószínűleg Dél-Kelet Ázsia lehetett az őshazája, ahonnan a csírázásra képes kókuszdiók a tengeren úszva eljutottak távolabbi, trópusi klímájú területekre, illetve az emberi kéz is nagy segítség volt az elterjedésében.
A kókuszlisztet a kókusztej előállításának mellékterméke, gyakorlatilag szárított kókuszhús, amelyet finomra őrölnek.
Jelentőség, hatások:
Más lisztekhez képest a kókuszlisztnek alacsony a szénhidrát és magas a fehérje-, zsír- és rosttartalma, ezért cukorbetegeknek és alacsony szénhidráttartalmú diétát követőknek ajánlott. Emellett a kókuszliszt nem tartalmaz glutént, tehát arra érzékenyek is fogyaszthatják.
Az ásványi anyagok közül magnézium tartalma jelentős, de ezen kívül többek között tartalmaz vasat és szelént is.
Felhasználás:
A kókuszliszt széleskörben felhasználható, például sütemények, kekszek, kenyerek készítéséhez, de annak, aki még nem használta, érdemes óvatosan bánni vele, mert a kókuszliszt képes meglepetéseket okozni.
A kókuszlisztnek kifejezetten jó a vízmegkötő képessége, vagyis nagyon kis mennyiség a megszokottnál jóval nagyobb mennyiségű folyadékot köt meg. Ezt érdemes figyelembe venni a folyadékok kimérésénél, illetve az elkészült termékek is valamivel szárazabbak lesznek, ugyanezen oknál fogva. Ez a hatás kivédhető, ha a kókuszlisztet valamilyen magliszttel összekeverve használjuk.
A csomósodás elkerülése érdekében érdemes a kókuszlisztet alaposan átszitálni felhasználás előtt.