A lenmagot már évezredek óta termesztik és fogyasztják, nem csak étkezési, hanem gyógyászati célokra is. Az egyiptomi piramisokban lenmagot találtak a holtestek mellett, amelyet valószínűleg útravalóul hagytak ott a halottaknak, hogy azoknak legyen energiájuk átkelni a túlvilágra. Hippokratész is említi jótékony hatásait, Nagy Károly pedig kötelezővé tette a fogyasztását, népe egészsége érdekében.
Jelentőség, hatások:
A lenmagnak magas a zsírtartalma, amelyet főleg az esszenciális omega-3 zsírsavak adnak. Ezek közül kiemelendő az alfa-linolénsav, amely segíthet az érelmeszesedés megelőzésében, gyulladáscsökkentő és segítheti az agyműködést. Rendszeres fogyasztása azoknak kifejezetten ajánlott, akik nem esznek halat és természetes úton szeretnék pótolni az omega-3 zsírsavakat.
A legmag rosttartalma is igen jelentős. Tartalmaz vízben oldódó és vízben nem oldódó élelmi rostokat is, amelyek más-más módon járulnak hozzá az egészséges emésztéshez. Ám figyeljünk arra, hogy sok folyadékot fogyasszunk mellé.
Ne felejtsük el, hogy a lenmagban található tápanyagokat a szervezet csak akkor tudja felhasználni, ha a magot összerágjuk vagy megőröljük, különben csupán „ballasztanyagként” halad keresztül az emésztőrendszeren – habár székrekedés esetén így is hatásos segítség lehet.
Felhasználás:
A lenmagra általában mint díszítőelemre gondolunk, amellyel a házi kenyereket, péksüteményeket szokás megszórni, de akár a panírba is keverhetjük.
Önmagában is fogyasztható, akár egészben, akár őrölve. A napi javasolt mennyiség 1-2 teáskanál, amelyet legalább 1 pohár vízzel fogyasszunk el. Bele is keverhetjük a zabkásánkba, növényi joghurtunkba vagy a salátaöntetet is gazdagíthatjuk vele.
Összetevők: lenmag