A mungóbab egy kicsi, zöld színű hüvelyes, amely Dél-Ázsiából származik és évezredek óta ismert. Enyhén édeskés íze van, ezért édesen és sósan is fogyasztható. Sokoldalúságának köszönhetően széleskörűn felhasználható. Indiában, Kínában és Indonéziában gyakran készítenek belőle tésztát, levest és desszertet is. Hazánkban még kevésbé ismert babfajta, de érdemes beilleszteni az étrendünkbe, nemcsak azért, mert változatosabbá teszi azt, hanem mert a mungóbab tele van hasznos tápanyagokkal.
Jelentőség, hatások:
A mungóbab energiatartalma a többi hüvelyeshez hasonló, fehérjetartalma a szárazbabnál magasabb, de a szójánál jóval alacsonyabb. Rosttartalma kimagasló, ami segíti az emésztést és táplálja a bélben élő hasznos baktériumokat. Ezen kívül növeli a teltségérzetet. Többféle antioxidáns hatású anyagot tartalmaz, amelyek támogatják az immunrendszert. Számos vitamint, köztük B-vitaminokat és fontos ásványi anyagokat tartalmaz.
Felhasználás:
Az elkészítése nagyon egyszerű. Ha főzve szeretnénk fogyasztani, öntsük forrásban lévő vízbe és főzzük kb. 45 percen keresztül. Magában ritkán fogyasztják, inkább saláta, szósz, leves, egytálétel részeként. Az íze nem túl karakteres, ezért sokféleképpen kombinálható, fűszerezhető. Sűrítésre is alkalmas.
Összetevők: mungóbab
Szóját, glutént, zellert, mustárt és szezámmagot is feldolgozó üzemben csomagolva.