A béta-karotin egy antioxidáns, amely A-vitaminná alakul és nagyon fontos szerepet játszik az egészség fenntartásában. Egyes gyümölcsök és zöldségek a béta-karotinnak köszönhetően kapják vörös, sárga és narancssárga színüket.
A név a sárgarépa latin nevéből származik. A béta-karotint a tudós H. Wackenroder fedezte fel, aki 1831-ben sárgarépából kristályosította ki.
Az antioxidánsok, például a béta-karotin kulcsfontosságú szerepet játszanak a test szabadgyökök elleni küzdelemében. Sok bizonyíték támasztja alá az antioxidánsok bevitelének fontosságát az optimális wellness elérése érdekében. A béta-karotin fogyasztása hasznos az alábbiak szempontjából:
A kognitív funkció javítása
Egy 18 éven át tartó vizsgálatban több, mint 4000 férfi vett részt. Ebből kiderült, hogy a béta-karotin hosszú távú fogyasztása összefüggésbe hozható a kognitív hanyatlás lassulásával. Rövid távon azonban nem találtak szignifikáns különbséget. Lehetséges, hogy más befolyásoló tényezők is voltak a hosszú távon béta-karotint fogyasztó csoportban.
A bőr egészségének támogatása
A béta-karotin szedése bizonyos embereknél csökkentheti a napérzékenységet, különösen az eritropoetikus protoporfiria nevű vér rendellenességben szenvedőkre. Ennek hatása lehet más fényérzékeny betegekre is.
A béta-karotin csökkentheti a fototoxikus szerek hatását. Más kutatások kimutatták, hogy megelőzheti a bőr károsodását és hozzájárulhat a bőr egészségének és megjelenésének fenntartásához. Ennek oka az antioxidáns tulajdonsága. A tanulmányok azonban nem meggyőzőek és további kutatásokra van szükség.
Hozzájárulhat a tüdő egészségéhez
A béta-karotin nagy dózisban (15 mg) növelheti a tüdőrák kialakulásának kockázatát a dohányosok körében. Egy nemrégiben több mint 2700 ember részvételével készített tanulmány azonban azt valószínűsítette, hogy a karotinoidokban gazdag gyümölcsök és zöldségek, például a béta-karotin fogyasztása védhet a tüdőrák ellen.
A makula degeneráció csökkentése
Az életkorral összefüggő makuladegeneráció (AMD) egy olyan betegség, amely a látást befolyásolja. A kutatók szerint, ha nagy dózisú béta-karotint szednek C-vitaminnal, E-vitaminnal, cinkkel és rézzel, 25%-kal csökkenthető az előrehaladott AMD kockázata. A magasabb béta-karotin-bevitelt azonban összefüggésbe hozták a dohányzók tüdőrák kockázatának emelkedésével. Emiatt az adagokat később módosították és a béta-karotint eltávolították belőle. A nem dohányzók számára nem volt probléma a béta-karotin szedésével.
A rák megelőzése
Szerint az amerikai National Cancer Institute (Nemzeti Rákkutató Intézet) szerint, az antioxidánsok, például a béta-karotin csökkenthetik vagy megakadályozhatják a szabadgyökök károsodását. Az ilyen sérülések összefüggésbe hozhatók a rákkal. Számos vizsgálat azonban vegyes eredményeket hozott.
Adagolás, javasolt felhasználás:
Egy adag = 1 kapszula 1 adag naponta
Tárolás: Jól zártan, száraz, hűvös, fényvédett helyen, gyermektől elzárva
Összetevők:
emulgálószer: finomított szójaolaj; béta-karotin (20% béta-karotin olívaolajban oldva); antioxidáns: tokoferol; kapszulahéj: zselatin; emulgálószer: glicerin; színezőanyag: vörös vas-oxid, barna vas-oxid, kárminvörös