Felhasználási javaslat:
Egy kevés vajat tegyél vagy olajat önts egy magas falú lábasba, fedd le az edényt alufóliával, a széleket, hajtsd vissza jó stabilan. Addig kell várnod, amíg a pattogás lassul, azaz, amíg eltelik 2 másodperc egy-egy durranás között. Ezután kapcsold le a hőt teljesen és vedd le a lábast a tűzhelyről. A kiáramló gőz még forró, ezért az arcodtól távol tartva emeld fel fóliát. A még forró gőz miatt, a megmaradt magok továbbra is kipattoghatnak. Ízesítsd kedved szerint, legyen az akár édes vagy sós íz. A kukoricában lévő vízmolekulák a hő hatására kitágulnak, a gőzös túlnyomás szétfeszíti a kukorica héját, és az hanghatás kíséretében szétpattan.
Tárolás:
Száraz, hűvös helyen tartandó!
Mi a baj a csipszekkel és mikrós popcornokkal?
A pálmazsír termesztése rengeteg esőerdő kiirtásáért és felégetéséért felelős, így számos állat- és növényfaj élőhelyét veszi el, és az ott élő emberek egészségét is veszélyezteti, valamint tovább növeli az üvegházhatású gázok koncentrációját a légkörben. Márpedig egy átlagos boltban nagyon nehéz olyan sós vagy édes nassolnivalót találni, amiben nem található pálmaolaj. Ha viszont otthon készíted el a popcornt, akkor te választhatod meg milyen zsiradékot használsz!
A bolti popcorn és csipsz rengeteg aromát és ízfokozót tartalmaz, ezeket otthon könnyen helyettesítheted fűszerekkel! Elkerülheted a túlzott sóbevitelt is, ami nagyon fontos, tekintve a szív- és érrendszeri betegségek statisztikáit! Ráadásul a vajas popcornokban használt vajaroma egyik összetevője, a diacetil nagy mennyiségben súlyos tüdőbajt okoz, amit az USA-ban csak „pattogatott kukoricát gyártó munkások tüdőbajának” neveznek. Még ha abban a mennyiségben amennyit mi, fogyasztók belélegzünk belőle nem is lenne problémás, a vásárlásával akkor is egy ilyen káros iparágat támogatunk.