Származási ország: India
Az amaránt kitűnő vas, kalcium, magnézium és cink valamint egyéb mikroelem* forrás. Nemcsak a gabonák, de valamennyi fontos növényi táplálékunkat figyelembe véve az amaránt vastartalma kiemelkedő mind mennyiségét, mind biológiai hasznosulását tekintve.
Kiemelendő kalcium tartalma is, amely nemcsak meghaladja a tejét, hanem biológiai hasznosulását tekintve a legjobb kalcium forrást jelentő élelmiszer.
Az amaránt magnézium tartalma nagyságrenddel nagyobb a gabonafélékénél, amely jótékony hatással van az elme frissességének megőrzésére és a szívizom működésére.
Ásványi anyagok: kálcium, vas, kálium, nátrium, foszfor, magnézium, cink
Vitaminok: B1, B2, B3, B6, C
Jótékony hatása: támogatja a szívizom működését, frissen tartja az elmét
Felhasználása: reggelire, müzlihez, joghurthoz, tejbe, kefírbe, süteményekbe, kenyérbe, salátára
Az amarántból pirított, puffasztott, pattogatott, extrudált termékeket is készítenek, ezeket keverhetjük müzlibe, joghurtba, kefirbe. Őrleményéből kását, krémlevest, lisztjéből pedig (magas keményítőtartalma miatt) kenyeret, tésztákat, süteményeket lehet készíteni.
Édes recept amaránttal
Amarantszelet hozzávalói:
- 1.5 bögre (1 bögre = 2,5 dl) puffasztott amarant
- 1 tábla étcsoki vagy a fehér változathoz fehér csoki
- 2 evőkanál mogyorókrém
- 1 marék őrölt mandula vagy más mag és dióféle
- 2 evőkanál cukor vagy kókuszvirág cukor
- 0.5 dl növényi tej vagy víz a cukor feloldásához
- 1 evőkanál kókuszzsír
Elkészítése:
- A választott cukrot feloldjuk egy kevés növényi tejben vagy vízben, hogy elolvadjon, fogyasztáskor ne ropogjon a fogunk alatta sütiben.
- Keverjük össze a csokoládét, a mogyoróvajat és a kókuszzsírt és olvasszuk fel.
- Keverjük bele az olvadt csokis sűrítménybe az őrölt mandulát és az amarántot.
- Papírral bélelt formában tegyük a hűtőbe 2 órára, majd szeleteljük és tálaljuk.