Származási ország: Németország
Az árpagyöngy, vagy más néven gersli, hántolt, és méret szerint osztályozott árpa.
Felhasználása: A rizshez hasonlóan készülhet belőle levesbetét, köret, rizottó, kása, dúsíthatunk vele főzelékféléket.
A használat előtti pirítás fokozza az árpa élvezeti értékét, könnyebben emészthetővé teszi és segíti a tápanyagok felszívódását.
Az árpa rostja béta-glükánt* tartalmaz. Kutatások szerint ez csökkenti az inzulinrezisztenciát , illetve a koleszterinszintet, így csökkenti az elhízás veszélyét, és erősíti az immunrendszert.
Javíthatja a krónikus bőrbetegségekben (pl. ekcéma, atópiás dermatitisz) szenvedők állapotát.
A magas koleszterinszintűeknél az élesztőkivonatból előállított béta-glükánok csökkenthetik a koleszterinszintet azáltal, hogy megakadályozzák az ételekben található koleszterin felszívódását.
Árpagyöngyleves
Hozzávalók:
- 10 dkg maradék sült hús (szárnyas vagy sertés)
- 15 dkg csiperkegomba
- 10 dkg beáztatott árpagyöngy
- 10 dkg karfiolrózsa
- 1 fej hagyma
- 1 húsleveskocka
- 1 evőkanál liszt
- 1 gerezd fokhagyma
- olaj
- só
Elkészítés:
Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a felszeletelt gombát, megpirítjuk, meghintjük a liszttel, majd felöntjük 1 liter vízzel. Belemorzsoljuk a húsleveskockát, hozzáadjuk a karfiolrózsákat, a zúzott fokhagymát, az árpagyöngyöt, és fedő alatt megfőzzük. Beletesszük a sült húst, és összemelegítjük.