Kellemesen aromás, de erős fűszer, amit óvatosan kell használni.
A termésből kifejtett magot szárítva, egészben, vagy őrölve használjuk. Hús- és zöldséglevesek, mártások, főzelékek, burgonyás ételek, vagdalt húsok és halak, vadételek ízesítője. Használhatjuk mézes süteményekhez is, de mérsékelten adagoljuk, mert csípőssé teheti a süteményt.
Kandírozva édességnek eszik és zselét is készítenek belőle.
Péksüteményekben és édességekben használják, továbbá burgonyapüré, különféle raguk, kolbászok, valamint mediterrán, indiai és arab zöldség- és húsételek ízesítésére is tökéletes. A klasszikus besamel mártáshoz is szükségünk van szerecsendióra.
Az íze a legjobb, ha frissen reszeljük az ételre az asztalnál.
Mérsékli a savtúltengést, javítja az emésztést.
A népi gyógyászatban emésztési zavarok ellen, szélhajtónak adják, zsíros olajával a fájó testrészeket dörzsölik be reuma ellen. A hányinger megszüntethető, ha friss szerecsendiót fogyaszt mézzel. A szerecsendió vasat tartalmaz, amely megnöveli a vörös vérsejtek számát a vérben.
Gyakori összetevője a köhögéscsillapító tinktúráknak is.
Származási hely: Srí Lanka
Összetevők: szerecsendió virág* 100%
*ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó termék.