A feketekömény apró magja sokkal többet rejt magában, mint egy hétköznapi fűszer. Csak kevesen tudják, hogy egészséges, zsírsavakban gazdag olajat is sajtolnak belőle, amely nagyban hozzájárulhat egészségünk megőrzéséhez.
A növény a mákhoz hasonló tokokat képez, ezekben fejlődnek a különleges fűszeres illatú és ízű fekete magok. Az évezredek során beigazolódott sokoldalúsága. A magjából sajtolt olaj magas tápértékkel rendelkezik, rengeteg ásványi anyagot és aminosavat tartalmaz, melyek erősítik az immunrendszer védekezőképességét.
A boglárkafélék családjába tartozó növény, háromszögletű, matt fekete színű magját hasznosítjuk fűszerként.
A szétmorzsolt magok illata és íze a borshoz hasonlít, enyhe zöldfűszeres beütéssel.
Az Indiai konyha kedvelt fűszere, lencséből készült ételekben, savanyúságokban, mártásokban és péksütemények készítésénél használják fel.
A feketeköménnyel megszórt naan kenyér jól példázza a fekete kömény nagyszerű „képességeit”.