Az eritrit vagy eritritol egy természetben is előforduló cukoralkohol. Édesítőereje 60-70%-a a nádcukorénak, külalakja hasonló, de nem karamellizálható. A vékonybélben kb. 90%-a felszívódik, de nem szolgáltat energiát, nem hasznosul a szervezetben, hanem a vesén keresztül ürül. Egészséges bélrendszer esetén nem okoz puffadást. Nincs mellékíze.
Előnyei:
Elhanyagolható mennyiségű kalóriát tartalmaz, nem emeli meg a vércukorszintet, nem hat az inzulintermelésre, ezért cukorbetegek, inzulirezisztensek és fogyni vágyók is fogyaszthatják. Nem okoz fogszuvasodást. További előnye, hogy olyan ételek esetében, ahol a cukor volumene is számít, nem csak az édessége (pl. piskóták), kiválóan alkalmazható.
Hátrányai:
Ritkán, de előfordulhatnak kellemetlen hasi panaszok, mint a puffadás és túlzott gázképződés. Ha folyadékokat édesítünk vele vagy túl nagy mennyiséget használunk, ez a hatás fokozódhat. 160°C felett elveszíti az édes ízét.
Felhasználás:
Sütéshez nem a legjobb választás, mivel 160 fokon lebomlik és elveszíti az édes ízét. Folyadékokat óvatosan édesítsünk vele. Nagyobb mennyiségben van rá szükség a kívánt édesség eléréséhez (kb. másfélszeres mennyiségre).
Összetevők: eritritol