A kurkuma jellemzői
A kurkumát indiai sáfránynak is nevezik és a gyömbérfélék családjába tartozik. Ez a gyógy- és fűszernövény Dél-Ázsiában őshonos.
A növény gyökérgumóját leforrázzák, megszárítják és porrá őrlik. Intenzív ízű, sárga színű fűszer, a curry pornak is alapanyaga, használata az indiai konyhában mindennapos. Színezőként ugyancsak elterjedt alapanyag.
A gyógyítók szerint a kurkuma a test és a lélek harmóniáját egyensúlyban tartja.
A KURKUMA VITAMIN ÉS ÁSVÁNYI ANYAG TARTALMA
Bőségesen található benne nátrium, kálium, A, B1, B2 és C-vitamin, vas és kalcium.
A KURKUMA HATÁSA A SZERVEZETRE
Jótékony hatással van az anyagcserére, az emésztésre, májvédő hatású, epehajtó, vértisztító. Karbantartja a vérkeringést és a koleszterinszintet. Jót tesz a bőrnek, szabályozza a faggyúmirigyek működését, támogatja a kollagén termelődést. Használhatjuk, ha gyomorpanaszunk van, túl sokat ettünk, ég a gyomrunk vagy bélgörcsök esetén is. Vízhajtó hatású, támogatja a vese működését
TITKA A KURKUMIN - ANTIOXIDÁNS
A kurkuma biológiailag aktív összetevője a kurkumin, ismert antioxidáns, gyulladásgátló, vírus-, baktérium- és gombaölő hatású, immunrendszert támogató. Kedvező hatással rendelkezik a cukorbetegség, az ízületi gyulladások, az Alzheimer-kór kezelésében.
FOGYÓKÚRÁHOZ
Fogyókúrázóknak is egyértelműen javasolható, mivel a kurkumin gátollja a zsírsejtek növekedését.
A KURKUMA KONYHAI FELHASZNÁLÁSA
Számtalan étel fűszerezhető kurkumával: levesek, mártások, szószok, krémek, köretek, zöldségek. Gyönyörű színt ad a rizsnek is. Akár egy szendvicsre szórva is finom és sárga színével ellenállhatatlan. A kurkuma port csak mértékkel használjuk, ne szorítsa háttérbe a többi ízt.