A pálmarózsa olaj a színskálán a sárgától a halványzöldig terjedő árnyalatú, áttetsző, folyékony, karakteresen citrusos-virágos, a gerániumra és a rózsára emlékeztető alapillattal rendelkező illóolaj, melyet a pálmarózsa virágzásakor begyűjtött friss vagy szárított hajtásaiból vízgőz desztillációval állítanak elő.
A pálmarózsa olaja nem fototoxikus (fényérzékeny), nem irritáló és nem érzékenyítő, alkalmazása minden bőrtípusra ajánlott.
Baktériumölő, fertőzésgátló, közérzetjavító hatású, illatszerekben és kozmetikumokban egyaránt hatásosan alkalmazható.
Szaunaolajként: Frissítő, sekkentő, közérzetjavító tulajdonságainak köszönhetően üdítő hatást érhetünk el vele egy kellemes szaunázás során.
Krémekben, kozmetikumokban: tetszőleges bázisolajjal kombinálva alkalmazhatjuk arckrémekben, testápolókban, ajakbalzsamokban, kézkrémekben, arctisztító tonikokban. Elsősorban száraz, repedezett, igénybevett bőr ápolására ajánljuk. Hidratálja és regenerálja a bőrt, elősegíti a bőrszövetek termelődését, jó hámosító hatású. Keverjük össze magas zsír- és vitamintartalmú olajokkal az optimális hatás eléréséért, mint például sheavaj, mandulaolaj, argánolaj.
Problémás arcbőrre: a pálmarózsa olaj erőteljes fertőtlenítő hatással rendelkezik, ezért kifejezetten alkalmas a problémás bőr tisztítására és ápolására. Szabályozza a bőr faggyútermelését, csökkenti a pattanások és mitesszerek kialakulásának lehetőségét. Hidratáló vagy arctisztító tonik összetevőjeként is alkalmazható, mivel nyugtatja a bőrt.
Anti-aging krémekben: hidratáló hatásának köszönhetően javítja a bőr vízháztartását és a bőrképet, halványítja a pattanások hegeit és a kisebb ráncokat, gyakori használatával csökkenthetjük a hajszálerek okozta pirosságot.
Aromaterápiára: kellemes virágos illatával elfeledteti a napi gondokat, csökkenti a stresszt és segíti a lélek felfrissülését. Használhatjuk párologtatóban vagy aromalámpában aromaterápiás céllal vagy csupán otthonunk levegőjének frissítésére.
Natúrkozmetikumok készítésére: önmagában vagy más illóolajokkal társítva alkalmazhatjuk natúr szappan és egyéb kozmetikumok készítésénél.
Az általános közérzet javítására: alkalmas levertség, depresszió, rossz közérzet ellen. Párologtatóban vagy fürdővízbe cseppentve fejti ki legjobban nyugtató hatását.
Masszázsolajak, masszázskrémek készítésére: tetszőleges bázisolajba (kókuszolaj, olívaolaj, stb.) csepegtetve használhatjuk, gyógymasszázshoz, sportmasszázshoz, lazító masszázshoz. Kellemes illatával segíti az ellazulást, frissíti a testet és a szellemet.
Relaxációs fürdő készítéséhez: cseppentsünk 5-10 csepp grapefruit olajat fürdővizünkbe, és élvezzük hangulatjavító, élénkítő hatását!
Menstruációs panaszok enyhítésére: pár csepp levendulaolajjal, pálmarózsaolajjal és kis csésze tejjel készíthetünk görcsoldó fürdőolajat, mely segít a nehéz napok átvészelésében.
Megfázás tüneteinek enyhítésére: a téli időszakban jelentkező légúti megbetegedések, megfázások enyhítésére használhatjuk inhalálásra, párologtatóban, krémbe csepegtetve. Inhalátorba csepegtetve enyhíti az arc- és homloküreg gyulladását, nyugtatja a nyálkahártyát és segíti a normális váladékképződést.
Sérülések kezelésre: erősen fertőtlenítő és antibakteriális hatású, így a kisebb felületi sérülések fertőtlenítésre, a sebgyógyulás gyorsítására is használhatjuk.
Ellenjavallat: várandósság és szoptatás alatt. illetve hat évnél fiatalabb gyerekeknél ne alkalmazzuk.
Előállítás: vízgőz desztillációval
Összetétel, hatóanyagok: geraniol, geranil-acetát, farnezol, linalol, b.ta-ocimén, béta-kariofillén, geranial, kariofillén oxid, béta-mircén, elemol, (Z,Z)-farnezol
Mindent a pálmarózsa olajról:
A pálmarózsa – más néven indiai geránium, indiai fűszercirok vagy török geránium- Indiában őshonos gyógynövény, melyet az ayurvédikus gyógyászat évszázadok óta használ, fő termesztési helye Madagaszkár.
A kozmetikai iparban illatanyagként használják könnyű, frissítő, citrusos, rózsás illata miatt, a citromfüvekkel rokon növény. Érdekesség, hogy nemcsak kozmetikumok, hanem dohány illatosítására is használják. Először a 18. században nyerték ki olaját vízgőz desztillációval, régebben szárított leveleit és rügyeit használták fel.