Összetevők: Vörös quinoa, fekete quinoa, fehér quinoa. Nyomokban földimogyorót, dióféléket és szezámmagot tartalmazhat Származási hely: Peru A quinoa a Chenopodium quinoa növény magja. Botanikai értelemben nem gabona. Azonban gyakran nevezik ""álgabonának"", mivel tápanyagai hasonlóak, és ugyanúgy fogyasztják, mint a gabonaféléket. A quinoát először 7000 évvel ezelőtt termesztették élelmiszernek az Andokban. Az inkák ""anyaszemnek"" nevezték, és szentnek tartották. Bár ma már világszerte termesztik, a legtöbbet még mindig Bolíviában és Peruban termesztik. A közelmúltig a világ többi része számára nagyrészt ismeretlen volt. Azóta hatalmas népszerűségnövekedésnek indult, mivel magas tápanyagtartalma és egészségügyi előnyei miatt. Emellett könnyen termeszthető különböző körülmények között. Valójában a 2013-as évet az ENSZ a ""Quinoa nemzetközi évének"" nevezte el értékes tulajdonságai és a világ éhezése elleni küzdelemben rejlő lehetőségei miatt. A quinoa azért is népszerű, mert gluténmentes gabona. Ez azt jelenti, hogy a cöliákiában szenvedők, a búzaallergiások vagy a glutént kerülők is fogyaszthatják.