A nyílgyökérliszt használatát szószok, mártások, főzelékek, levesek, pudingok sűrítésére, valamint tésztákhoz, süteményekhez, pudingokhoz ajánljuk. Kiválóan alkalmas a búzaliszt és a kukoricakeményítő helyettesítésére is.
Mi az a nyílgyökér és nyílgyökér liszt?
A nyílgyökér termesztés 7000 évvel ezelőttre nyúlik vissza.
Nevének eredete:
A bennszülött karibi lakosok a nyilak által okozott sebeiket ezzel a növénnyel gyógyították.
A Karib-tenger és Dél-Amerika térségében termő nyílgyökér növény földalatti gumójából (kicsi, hengeres alakú, krém fehér) készül a finom szemcsés liszt.
A nyílgyökérliszt egy íztelen, fehér színű, porállagú (hintőpor jellegű) alapanyag.
Mire használható a nyílgyökér liszt?
A nyílgyökérliszt hasonlóan működik, mint a kukoricakeményítő, kiválóan alkalmas szószok, mártások, főzelékek, levesek, pudingok sűrítésére. (Két teáskanál nyílgyökérliszt felel megy egy evőkanál kukoricakeményítőnek).
A nyílgyökérliszt továbbá kiválóan alkalmas a búzaliszt helyettesítésére is, így nagyon finom paleo kenyerek, pékáruk, kekszek, muffinok készíthetőek a nyílgyökér lisztből. (kb. 1 teásknaál nyílgyökér liszt = 1 evőkanál búzaliszttel)
Miért jobb főzni a nyílgyökér liszttel, mint a tápióka keményítővel?
A nyílgyökérliszt tűri a savas összetevőket, mint például alamaecet, citromlé, ellenben a tápióka keményítővel. Ezért bizonyos gyümölcsös szószok, zselék, mártások készítésére alkalmatlan a tápióka keményítő.
A nyílgyökérlisztből készült paleo kenyerek, pékáruk, sütemények lefagyaszthatóak, ellenben a tápióka keményítővel, aminek fagyasztás után megváltozik az állaga.