Trigramm Extra Szűz Olívaolaj. A legértékesebb a hidegen kinyert, kizárólag mechanikus – és nem vegyi – úton előállított extra szűz olívaolaj.
A szűz olívaolaj ugyanúgy készül, mint az extra szűz, csak az olajbogyó kezelése és sajtolása során nem kell olyan szigorú kritériumoknak megfelelni, ezért az így préselt olajnak a savtartalma magasabb – de legfeljebb 2% –, ami azt jelenti, hogy a szűz olívaolajnak az egészségmegőrző hatása is kevésbé jelentős.
A szűz olívaolajnak az íze kevésbé karakteres, mint az extra szűzé. Az extra szűz olívaolaj az egyetlen olaj féle, amihez friss gyümölcsöt használnak. És igen, lehet hogy meglepő, de az olajbogyó valójában gyümölcs! Mint ahogy az is, hogy az olajbogyó vagy az olívabogyó között semmi különbség nincs, szóval nem tudod őket összekeverni.
A friss olajbogyót frissen és kézzel szüretelik, majd szemenként átválogatják, és maximum egy napon belül fel is dolgozzák. A feldolgozás pedig azt jelenti, hogy mechanikai úton hidegsajtolással préselik a bogyókat, majd az így kapott olajat csak ülepítik, és nem szűrik.
A Trigramm Extra Szűz Olívaolaj gondos elkészítésnek és mindenféle vegyi és adalkémentességnek köszönhetően megőrzi a teljes vitamintartalmát, és így marad telített zsírsavakban is gazdag.
Az extra szűz olívaolaj tehát megőrzi az olívabogyó beltartalmi értékeit, tele van antioxidánsokkal, jót tesz a koleszterinszintnek, védi a májat, segíti az emésztést, és még sorolhatnánk pozitív hatásait.
Használja önmagában, salátára locsolva képes bármilyen zöldséget feldobni. Tartósíthatunk is vele, de fűszerként is használhatjuk, ha a fogásokhoz adjuk. És istenien passzolnak hozzá a fűszerek, különösen a friss zöldfűszerek. Csakis a hidegen sajtolt, szűz olívaolajtól kaphatjuk meg a maximumot, és csakis a tiszta, szabályozott gazdálkodásból származó olaj nyújtja azt a jellegzetes ízt, amit várunk tőle.