Az akácméz az egyik legnépszerűbb mézfajta világszerte, Magyarországon különösen nagy az akácfa állomány, összefüggő erdőséget alkotva az erdőterüleink egyötödét teszi ki. Az akácméz változatok a régióink jellemzői miatt mások, függnek a talaj összetételétől. Ezért láthatjuk például, hogy a méz színe a szinte teljesen átlátszótól a sárgás árnyalatig is terjedhet. Az akácméz magas gyümölcscukor tartalma által sokáig folyékony marad, enyhe domináns íze miatt pedig kiváló édesítőszer italokba és süteményekbe. Gyógyászati szempontból kiváló köhögéscsillapító, és túl nagy gyomorsav miatti emésztési zavarok ellen is javasolt. Gazdag kalciumban, ezen kívül tartalmaz K, Na, Cu, Ph, Fe, S, ásványokat, A-B1-B2-B6-C-G-H vitaminokat. Kiváló csontképző, vértisztító, erősíti az immunrendszert, méregtelenít, csökkenti a túlzott savképződést, gyógyítja a vérszegénységet.