A folát fontos szerepet játszik a sejtek anyagcsere folyamataiban, az idegrendszer működésében, a DNS szintézisben, a sejtosztódási folyamatokban. Gyermekvállalás előtt álló nők esetében alkalmazása javíthatja a petesejtek minőségét, várandósság alatt pedig csökkentheti a velőcsőzáródási rendellenesség és a koraszülés esélyét.
A B-vitaminok családjába tartozó folát az ételekben természetesen előforduló vitamin. A folsav a szervezet számára közvetlenül nem hasznosítható, ahhoz, hogy aktív, a test számára hasznosítható forma legyen belőle a szervezetben átalakítás szükséges, de sajnos nem mindenkinek a szervezete tudja átalakítani. Ahhoz hogy a folsav foláttá alakuljon több enzimnek kell közreműködnie.
Folát
A szervezet nem képes önmagában folátot előállítani, így élelmiszerből vagy étrend-kiegészítőből pótolható. A folátok megfelelő mennyiségű bevitelének alapja a kiegyensúlyozott táplálkozás, elsődleges forrásai a növényi levelek, a leveles zöldségek, ha ezeket kicsit főzzük, a vitamin lebomlik. A fehérjék jelentik a szervezetünk és a sejtjeink élő alkotóelemeit. A folát nélkülözhetetlen a fehérjegyártásban, fontos szerepet játszik az új sejtek képződésében, az intenzív sejtosztódású sejtrendszerekben, így például a vörösvérsejtek képződésében, felelős a száj, bél- és urogenitális rendszer nyálkahártyájának épségéért. A folát és a folsav egyik fő különbsége, hogy a szintetikus folsav nem antioxidáns. A folát oxidációra képes molekula, ezért jó antioxidáns. A serdülők és felnőttek napi szükséglete 400 µg, míg a terhes és szoptató nők igénye 600 µg-ra növekszik. A magzati fejlődés során különösen fontos az anya megfelelő folsav/folát ellátottsága, mert csak folát jelenlétében képes a magzat gerincében található idegcső bezáródni.
Hatóanyagok napi 1 kapszulában:
- Folát (B9-vitamin) 400mcg
Összetevők: barnarizsliszt, hidroxi-propil-metil-cellulóz, csomósodást gátló anyagok: zsírsavak magnézium sói, szilícium-dioxid, kalcium- L-metil folát